Τι είναι το Ενεργειακό Πιστοποιητικό;


Το ενεργειακό πιστοποιητικό (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης – Π.Ε.Α.) είναι επίσημο έγγραφο που προσδιορίζει την ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου σας (πόσο ενεργοβόρο είναι) και το εντάσσει σε μία από τις 9 κλάσεις που έχουν οριστεί από το Υπουργείο.

Πότε χρειαζόμαστε Ενεργειακό Πιστοποιητικό;


Είναι πλέον  απαραίτητο σχεδόν για κάθε συμβολαιογραφική πράξη σε περίπτωση:
Αγοραπωλησίας,
μεταβίβασης και
ενοικίασης
κάθε κτηρίου ή τμήματος αυτού, καθώς οι Δ.Ο.Υ., από τις αρχές του 2012, δεν παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια ή πωλητήρια, αν αυτά δεν συνοδεύονται από ενεργειακό πιστοποιητικό. (Από 01/01/2016 είναι υποχρεωτικό και σε χώρους μικρότερους των 50 τετραγωνικών μέτρων).

Πώς εκδίδεται;

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την ανάθεση της διεξαγωγής ενεργειακού πιστοποιητικού:

Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο - κάτοψη του κτηρίου ή τμήματος αυτού, στο οποίο αφορά η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού.Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σχέδια, αναλαμβάνουμε την αποτύπωση με επιπλέον κόστος.

Φύλλο της οικοδομικής άδειας

Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια για ακίνητα που ανεγέρθηκαν πριν από 14/3/1983.

Κ.Α.Ε.Κ. (Kωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου)

Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι δεν τον γνωρίζουν, μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική σελίδα της «Κτηματολόγιο ΑΕ» (Κανονικά απαιτείται για την ολοκληρωμένη έκδοση του Ενεργειακού Πιστοποιητικού). Σε περίπτωση, ωστόσο, που είτε δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσης στο Δήμο, στον οποίο ανήκει το ακίνητο, είτε δεν μπορεί να βρεθεί αυτός ο αριθμός, το Πιστοποιητικό εκδίδεται με τη σημείωση ότι τα στοιχεία αυτά δεν προσκομίστηκαν).

Συμβόλαιο ιδιοκτησίας

Εννοείται οποιοσδήποτε τίτλος ιδιοκτησίας, όπως, για παράδειγμα, από γονική παροχή, αποδοχή κληρονομίας, δωρεά, μεταβίβαση, αγορά κ.λπ.).

Φύλλο συντήρησης καυστήρα

Aν υπάρχει θέρμανση στο ακίνητο ή αν δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο πρόσφατο φύλλο συντήρησης, θα θέλαμε να έχουμε πρόσβαση στο λεβητοστάσιο, κατά την αυτοψία, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις.

Μετά την περισυλλογή των δικαιολογητικών, ο ενεργειακός επιθεωρητής επισκέπτεται τον χώρο σας, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία ή περαιτέρω μετρήσεις.
Εν συνεχεία, πραγματοποιείται μελέτη από πιστοποιημένο ενεργειακό επιθεωρητή, βάσει των μετρήσεων και των στοιχείων που συλλέχθηκαν κατά την αυτοψία και εκδίδεται το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

  • Παράδοση στον χώρο σας
  • Παράδοση αυθημερόν
  • Επανέκδοση πιστοποιητικού
  • Προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας
  • Εκτίμηση περιόδου απόσβεσης του κόστους των επεμβάσεων

 

Τί κόστος έχει;

Ευχαριστούμε! Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

 

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΜΗΝΥΜΑ

Ευχαριστούμε! Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.